top of page

Ä°talya’da Åžirket KuruluÅŸu ve Feshi*

​

Åžirket KuruluÅŸu

​

Ä°talyan Mevzuatı uyarınca yurtdışında yerleÅŸik gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından %100 yabancı sermayeli ÅŸirket kurmak mümkündür. Yine, yabancıların mevcut Ä°talyan firmalarına ortak olmak ya da birlikte ortaklık kurma imkanı da bulunmaktadır. Dolayısıyla, yabancıların Ä°talya’da ortaklık ve ÅŸirket kurması ya da ÅŸube ve temsilcilik ofisi açmaları önünde gerekli hukuki prosedürlerin tamamlanması halinde bir engel bulunmamaktadır.


Ä°talyada ağırlıklı olarak görülen ÅŸirket yapılanmaları

  1. “Societa a Responsabilita Limitata” (S.r.l.) – Limited Åžirket

  2. “Societa a Responsabilita Limitata Semplificata” (S.r.l.S) – Basite Ä°ndirgenmiÅŸ
    Limited Åžirket

  3. “Societa per Azioni” (S.p.A.) – Anonim Åžirket’tir.

​

Ä°talya’da yabancı yatırımcılar tarafından en yaygın ÅŸekilde kurulan ticari yapılar ortakların sorumluluklarının payları ile sınırlı olduÄŸu Limited Åžirketler (S.R.L) dir. Limited ÅŸirketlerin yanı sıra, ÅŸube ve temsilcilik ÅŸeklindeki ticari yapılar da, ana firmanın yurt dışındaki yerel birimleri olarak kabul edildiÄŸinden ve Kurumlar Vergisi ve KDV gibi mali yüklerden muaf olarak faaliyetlerini sürdürebildiklerinden uluslararası giriÅŸimciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

 

2012 yılında benimsenen “Cresci Italia” baÅŸlıklı Kararname kapsamında yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde, Ä°talya’da iki tip limited ÅŸirket kurulabilmektedir. Klasik anlamdaki limited ÅŸirket, yani S.R.L ve basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirket yani S.R.L.S (S.R.L semplificata).

 

Organizasyonel esnekliÄŸi ve sınırlı sorumluluk dolayısıyla limited ÅŸirket, Ä°talya’da en fazla tercih edilen ÅŸirket türüdür. GeçmiÅŸte daha çok küçük ÅŸirketler limited ÅŸirket ÅŸeklinde kurulurken, günümüzde daha büyük ve daha aktif iÅŸletmeler de limited ÅŸirket olarak kurulabilmektedir. Bu yapıda, ÅŸirket ortakları, ÅŸirket adına ve hesabına hareket etseler dahi ÅŸirket yükümlülüklerinden kiÅŸisel olarak sorumlu tutulmamaktadır. Limited ÅŸirket kuruluÅŸunda, ÅŸirket ana sözleÅŸmesi bir noter tarafından hazırlanarak, noter aracılığıyla Ticaret Odası bünyesinde yer alan Åžirket Kayıt bölümüne bildirilmektedir. Öte yandan ileride açıklanacağı üzere, Ä°talya’da ÅŸirket kuruluÅŸu için, ortakların “vergi numarası” (codice fiscale) alması gerekmekte ve aynı zamanda oturma ve çalışma izni talep edilmektedir. 

​

Medeni Kanunu’nun 2463 inci maddesi kapsamında düzenlenen klasik anlamdaki
limited ÅŸirket (S.r.l) yapısında, minimum kayıtlı ve fiilen yatırılmış sermaye arasında ayrım bulunmaktadır. Yeni kurulacak bir limited ÅŸirket için, gerekli minimum sermaye tutarı 1 Avro’dur. EÄŸer sermaye tutarı 10.000 Avro ve üzeri ise, ÅŸirket sözleÅŸmesindeki kayıtlı sermayenin %25’i, ÅŸirket ana sözleÅŸmesinin ortaklar tarafından imzalanması sürecinde ÅŸirket yöneticilerine ödenmelidir. EÄŸer sermaye tutarı 1 Avro ile 10.000 Avro
arasında ise, kayıtlı sermaye sadece nakit olarak ve tümüyle ana sözleÅŸmenin onay safhasında ödenmelidir.

​

Medeni Kanunu’nun 2463-Bis maddesi çerçevesinde giriÅŸimciliÄŸi desteklemek üzere uygulamaya konulan basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirket (S.R.L.S) kuruluÅŸunda ise, kuruluÅŸ sözleÅŸmesinin noter tarafından yapılması gerekmemektedir. Åžirket kuruluÅŸ sözleÅŸmesi, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlıkları tarafından belirlenmiÅŸ standart bir modele göre gerçekleÅŸtirilmekte olup, bunun dışına çıkılamamaktadır. Basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirket, 35 yaÅŸ altındaki genç giriÅŸimciler tarafından kurulabilmektedir. Bu ÅŸirketlerin klasik limited ÅŸirketten temel farkı, kuruluÅŸ maliyetleridir. KuruluÅŸ sermayesi, basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirketlerde 1 Avro’dur. Åžirket ortakları sadece gerçek kiÅŸiler olabilmekte, tüzel kiÅŸiler ÅŸirkete ortak olamamaktadır. Bu tür limited ÅŸirketler tek ortaklı kurulabilmektedir. Klasik türdeki limited ÅŸirketten farklı olarak, kayıtlı sermaye tutarı minimum 1 Avro, maksimum 9.999 Avro olabilmektedir. Sermaye nakit olarak ve tümüyle ÅŸirket kuruluÅŸu esnasında ödenmelidir. DiÄŸer yandan, ÅŸirket sözleÅŸmesi, yukarıda belirtildiÄŸi üzere, kanun
tarafından belirlenmiÅŸ standart bir model çerçevesinde noter tarafından hazırlanmakta ve noter tarafından bu hizmet karşılığında bir ücret alınmamaktadır.

 

Åžirketin kuruluÅŸundaki maliyet avantajlarının bulunması ile birlikte, basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirketlerin bazı kısıtlayıcı noktalarının olmasıdır. Bunlardan bir tanesi, ÅŸirketin ana sözleÅŸmesinin standart bir model olması ve bunun dışına çıkılamaması nedeniyle yönetimsel elastikiyet bu ÅŸirketlerde daha düÅŸüktür. Bir diÄŸeri, bu ÅŸirketlerin ana sermayesinin yükseltilme limiti 9,999 Avro olduÄŸundan, ÅŸirketin büyüme hedefi doÄŸrultusunda ilave edinilecek mal ve teçhizatların olması halinde, kayıtlı sermaye yetersiz kalacağından bu ÅŸirketler iÅŸlevselliÄŸini yitirebilmektedir.


Gerek klasik anlamda gerekse basite indirgenmiÅŸ limited ÅŸirket kuruluÅŸunda, öncelikle, Ä°talya’daki Maliye Ofislerinden (Agenzia dell’Entrate) vergi numarası (codice fiscale) alınması gerekmektedir. Vergi numarası, geçerli bir vize veya Ä°talya’da ikametgah belirtilmeden Türkiye’deki Ä°talyan Konsoloslukları’ndan da alınabilmektedir. Geçerli pasaport ve kimlik ile bizzat baÅŸvurulması yeterlidir. BaÅŸvuru yapıldıktan sonra vergi numarası hemen çıkarılmaktadır.


Vergi numarası almanın diÄŸer bir yolu da Ä°talya’da iÅŸlemleri takip edecek kiÅŸiye vekaletname verilmesidir. Vekaletname verilen kiÅŸi Maliye Ofislerinden vekil eden kiÅŸi adına vergi numarası talep edebilmektedir ancak bu durumda vekil eden kiÅŸinin baÅŸvuru sırasında geçerli bir vizesi bulunması gerekmektedir.

​

Klasik anlamda limited ÅŸirket kuruluÅŸunda, kayıtla ilgili tüm iÅŸlemler Ä°talyan Noter tarafından gerçekleÅŸtirilmek zorunda olup, yine faaliyette bulunulan Bölge Ticaret Odasına kayıt iÅŸlemleri de Noter tarafından yapılmaktadır.

 

Åžirket kurulumu için notere sunulması gereken belgeler aÅŸağıda yer almaktadır:


− Tüm ortak ve yöneticilerin kimlikleri,
− Ortakların vergi numaraları (codice fiscale),
− Ortakların ÅŸirket kuruluÅŸ akdinde hazır bulunması veya temsili bir vekaletname vermiÅŸ olmaları,
− Åžirket ünvanı,
− Åžirket adresi,
− Sermaye miktarının ödendiÄŸini gösteren belge,
− Åžirket yöneticisinin bu görevi kabul ettiÄŸine dair imzalı beyanı,
− Åžirket ana sözleÅŸmesi (Ä°talyanca).


Åžirket sözleÅŸmesinin noter huzurunda imzalanması ile ÅŸirket kurulmuÅŸ sayılmaktadır.
Ardından ÅŸirketin sicile kaydı gerekmektedir. Sicile kaydedilmesi sonrasında, ÅŸirket yasal mevcudiyete kavuÅŸmaktadır. Ticaret sicil kaydı faaliyette bulunulacak bölgenin ticaret odasınca düzenlenmektedir ve her ÅŸirket baÄŸlı bulunduÄŸu ticaret odasından bir sicil numarası almak zorundadır.

​

Ticaret Odası tarafından talep edilen belgeler:
− Åžirket sözleÅŸmesi, (adres ve sermaye gibi detayları içerecek ÅŸekilde),
− Kayıtlı ve ödenmiÅŸ sermaye miktarı,
− Yöneticilerin isim ve kiÅŸisel bilgileri,
− Her yöneticiye verilen sorumluluklar,
− Her limited ÅŸirket için (S.p.A. or S.r.l.) mali durum belgesini Ticaret Odası
bünyesindeki ÅŸirket siciline vermek zorundadır.
− Mali durum belgesi Ä°talyanca düzenlenmesi ve aÅŸağıdaki bilgileri içermek
zorundadır.
ƒ   -Kar ve zarar hesabı,
ƒ   -Bilanço,
ƒ   -Ä°stenildiÄŸi takdirde yönetici ve bağımsız denetici raporları.

 

Dünya bankası Ä°ÅŸ Yapma kolaylığı endeksinde yer alan “iÅŸe baÅŸlama” göstergesi baÅŸlığında, Ä°talya’da ÅŸirket kuruluÅŸunun yaklaşık 6,5 gün sürdüÄŸü belirtilmekle birlikte, sözkonusu belgelerin tamamlanması için ihtiyaç duyulan sürenin uygulamada 1 ile 6 hafta alabildiÄŸi, kimi zaman bürokratik sürecin ağır iÅŸlemesi ve formaliteler nedeniyle bu sürenin daha da uzayabildiÄŸi bilinmektedir.

​

Yabancı ÅŸirketler online olarak ÅŸirket kaydıyaptırabilmektedir. Buna göre, online ÅŸirket kaydı öncesinde, yatırımcıların sertifikalı bir e-posta adresi ve dijital imza edinmeleri gerekmekte ve bu süreç yaklaşık 5 gün sürmektedir. Gerekli belgelerin noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Åžirket kaydında takip edilmesi gereken prosedürlerin kurulmak istenilen ÅŸirket türüne göre deÄŸiÅŸiklik gösterdiÄŸi unutulmamalıdır. Benzer ÅŸekilde ÅŸirket kuruluÅŸunda gerekli minimum sermaye tutarı da bir iÅŸletme türünden diÄŸerine deÄŸiÅŸmektedir. DiÄŸer yandan, genel olarak, ÅŸirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (INPS), yeterli sermayenin doÄŸrulanması ve Ä°talyan iÅŸçilerin sigortalarının kapsamının belirlenmesi için Ä°ÅŸgüvenliÄŸi Bürosuna (INAIL) kayıt yaptırmaları ve sonrasında Çalışma Bakanlığının yerel ofisini bilgilendirmeleri gerekmektedir.


DiÄŸer bir sermaye ÅŸirketi türü olan Anonim Åžirket (S.p.A.) kuruluÅŸu da limited ÅŸirket kuruluÅŸuna benzer bir kuruluÅŸ süreci gerektirmektedir. DiÄŸer yandan, anonim ÅŸirket için gerekli minimum sermaye tutarı, 50,000 Avro’dur. Borsada iÅŸlem görmek isteyen ÅŸirketler için, anonim ÅŸirket ÅŸeklinde kurulma ÅŸartı bulunmaktadır. Bu ÅŸirketlerde giderler ve borçlar, ÅŸirket malvarlığından, sermayesinden ve ÅŸirketin ekonomik kaynaklarından ödenmektedir. Dolayısıyla, ortaklar ÅŸirket borçlarından kiÅŸisel varlık ve birikimleri ile sorumlu tutulamamaktadır. Yine, anonim ÅŸirketlerde de ÅŸirket ana sözleÅŸmesi noter tarafından hazırlanmakta ve ticaret odasına kayıt amacıyla bildirilmektedir. Åžirket ancak ticaret siciline kaydı halinde aktif hale gelmektedir.


Åžube Açmak


Ä°talya’da ÅŸube kurabilmek için kuruluÅŸ iÅŸlemlerinin noter vasıtasıyla yürütülmesi ve yetkili ticaret mahkemesi ve faaliyete geçilecek bölgede görevli alan ticaret odasına kayıt olunması gerekmektedir. Åžube, Ä°talya’da dolaylı bir ÅŸekilde faaliyet yürütmek üzere yabancılar tarafından yeni kurulan ÅŸirketlerden (Subsidiary) ve temsilcilik ofislerinden ayrı bir yapılanmadır. Bu baÄŸlamda, ÅŸube ayrı bir tüzel kiÅŸilik olmayıp faaliyetlerinden ana ÅŸirket sorumludur. Åžube hakkındaki hususlar, Ticaret Odası bünyesinde yer alan Åžirket Kayıt bölümüne kaydettirilmektedir.

​

Åžube kuruluÅŸuna iliÅŸkin hususlar, Ä°talyan Medeni Kanunu’nda düzenlenmektedir. KuruluÅŸ sürecinin başında, yabancı ÅŸirketin öncelikle yasal bir temsilci belirlemesi esastır. Yine, temsilcisinin Ä°talya’da yerleÅŸik olması ve maaÅŸ ve tüm giderlerinin ana ÅŸirket tarafından karşılanacağının garanti edilmesi gerekmektedir.

 

Åžubenin açılacağı adresin baÄŸlı bulunduÄŸu ticaret odasına ÅŸube kaydı yapılmalıdır. Kamu kurumları tarafından yabancı ülkede düzenlenen tüm belgeler, yeminli tercüman aracılığıyla Ä°talyanca’ya çevrilmelidir. Ä°talya’da ÅŸube açılmasına veya temsilcilik oluÅŸturulmasına iliÅŸkin Yönetim Kurulu Kararı’nın bulunması ve bu Karar’da Ä°talya’da açılacak ÅŸubeye iliÅŸkin (adres, ünvan, temsilci ve yetkilerine iliÅŸkin) detayların açıkça belirlenmiÅŸ olması gerekmektedir. Yukarıda da belirtildiÄŸi üzere, Yönetim Kurulu Kararı’nın Ä°talyan Noterine ibrazı öncesinde ilgili ülkedeki Noterce tasdik edilmesi ve Ä°talyanca’ya tercüme edilmesi gereklidir.

 

Tüm bu dokümanlar Ä°talya’da bir notere sunulmakta, noter tarafından ÅŸubelere özel bir sözleÅŸme hazırlanarak, bu belgeler de eke iliÅŸtirilmek suretiyle ticaret odasının ilgili birimine iletilmektedir.


Temsilcilik Açmak


Ä°talya’daki yabancı ÅŸirketlerin tüzel kiÅŸiliÄŸi bulunmayan temsilcilik ofislerinin faaliyetleri temelde iki unsura dayanmaktadır. Buna göre temsilcilik ofisleri,

 

– Yabancı ÅŸirket ile ürün ve hizmetlerinin yerel varlığını temsil etmekte ve ticari olmayan faaliyetler sürdürmektedir.


– Kalıcı/süreklilik gerektiren bir temsil gerektirmemektedir.


Temsilcilik ofisinin açılmasında, yerel ofisin, belli dokümanlarla birlikte, Ticaret Odası bünyesinde yer alan ekonomik ve idari endekse/sicile Repertorio Economico Amministrativo (Economic Administrative Index)- kayıt olması gerekmektedir. EÄŸer ana ÅŸirket, AB dışından bir ülkede faaliyet gösteriyorsa, bu ÅŸirketin kayıtlı bulunduÄŸu ülkedeki Ä°talyan BüyükelçiliÄŸi tarafından düzenlenmiÅŸ, ÅŸirketin mevcudiyetini doÄŸrulayıcı bir beyan da talep edilmektedir.

​

EÄŸer temsilcilik;


-Depolama, teşhir veya yabancı şirketin mallarının teslimi,
-Yabancı ÅŸirket için mal alımı veya bilgi temini,
-Kurulacak yabancı şirketin hazırlık faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla
kuruluyorsa, 

vergilendirme açısından sürekli bir yapı olarak görülmemektedir.


Åžirket Feshi


Ä°talya’da faaliyet gösteren bir ÅŸirketin feshi, 3 aÅŸamalı bir süreç gerektirmektedir.
Bunlar;


• Åžirket tasfiyesindeki motivasyonun belirlenmesi ve tasfiyenin kabulü,
• Tasfiye faaliyetlerinin yürütülmesi ve
• Åžirketin ticaret sicilindeki kaydının silinmesidir.


Bütün ÅŸirketler için tasfiyenin gerekçeleri benzerlik göstermektedir. Åžirketlerin büyük bir kısmı, ÅŸirketin yasal süresinin sona ermesi, ÅŸirket hedeflerine ulaşılması ya da ulaşılmasının imkansız hale gelmesi ya da ÅŸirket ortaklarının talebi üzerine tasfiye olmaktadır. DiÄŸer tasfiye gerekçeleri, ÅŸirket sözleÅŸmesinden kaynaklanabilmektedir. Tasfiyenin doÄŸal bir ÅŸekilde ÅŸirket sözleÅŸmesinin süresi sonunda gerçekleÅŸmesi ya da ÅŸirket sözleÅŸmesinde belirtilen gerekçeler haricindeki durumlarda tasfiye, ÅŸirket tescil gazetesinde yayımlandığı günden itibaren yürürlüÄŸe girmektedir. Tasfiye sürecinin son bulması ile birlikte, ÅŸirketin tasfiyesi ticaret odasına bildirilerek ÅŸirket ticaret sicilinden silinmektedir. Bu iÅŸlemler sonrası, tüzel kiÅŸilik son bulmaktadır.

 

Zorunlu tasfiye ise, borçlular, alacaklılar, davacı veya Ä°talyan Mahkemeleri tarafından talep edilebilmektedir. Bu ÅŸekildeki tasfiye, genellikle ÅŸirketin borçlarını ödeyememesinden ve iflas etmesinden kaynaklanmaktadır. Zorunlu tasfiye halinde, Ä°talyan ÅŸirketin hissedarları son 3 yıldaki bütün ÅŸirket kayıtlarını, ÅŸirket faaliyetleri hakkında deÄŸerlendirmelerini ve alacaklı listelerini Mahkemeye sunmalıdır. Ä°talyan ÅŸirket iflasını duyurmakta ve Mahkeme bir envanter hazırlamak üzere kayyım görevlendirmektedir. Ä°flastan itibaren 60 gün içinde, kayyum tasfiye takvimi belirlemek zorundadır.
 

Ä°talyan Ä°flas Kanunu’na göre (md. 160), finansal sıkıntılar içerisinde ödeme güçlüÄŸü çeken bir ÅŸirket, alacaklılarla konkordatoya gidebilmektedir “concordato preventivo”. Bu tür bir iÅŸlem için, borçlunun ilgili iflas mahkemesine yeniden yapılandırma planı sunması gerekmektedir. BaÅŸvuru sonrasında, iflas mahkemesi belgeleri ve planın uygulanabilirliÄŸini deÄŸerlendirmektedir. Mahkeme, alacaklılarla konkordatoya gitmesini kabul ettiÄŸine dair kararını duyurmaktadır. Bu aÅŸamada, bir hakim ve bir memur bu prodesedürün yerine getirilebilmesi için görevlendirimektedir. Alacaklıların planı onaylamamaları halinde, prosedür baÅŸarısızlıkla sonuçlanmak anlamına gelen “fallimento” ya yani iflasa dönüÅŸmektedir. Fallimentonun amacı, alacaklıların haklarını korumak ve ödeme güçlüÄŸü içerisindeki ÅŸirketi piyasadan silmektir. Fallimento ÅŸirketin ödeme güçlüÄŸü içerisinde bulunduÄŸunun kabul edilmesi ile baÅŸlamaktadır. Ä°lgili mahkeme tarafından iflas sürecini yürütmek üzere bir kayyum atanmaktadır. Kayyum, hakimin yönlendirmesi doÄŸrultusunda ve alacaklıların gözetiminde, borçlunun varlıklarını toplamak ve satmak zorundadır. Yetkili iflas mahkemesi, aynı zamanda, iÅŸlemleri yönetmek alacaklıların alacakları için bir hakim atamaktadır. Ä°flas iÅŸlemleri, çok sayıdaki prosedürel aÅŸamalar dolayısıyla 1,8 yıldan daha fazla sürmektedir. Etkilerini hala hissettiren finansal kriz dolayısıyla Ä°talya’daki iflas davalarının artması da mahkemelere ilave yük getirmektedir.


Åžirket tasfiyesinde ÅŸirketin kapanış maliyetlerini öngörmek mümkün olamamakta, ÅŸirketin ömrüne, iÅŸ hacmine, alacak ve borç tutarına göre masraflar da deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. DiÄŸer yandan, Dünya Bankası “Ä°ÅŸ Yapma Kolaylığı Endeksi” altında “ÅŸirket tasfiyesi”alt göstergesinde Ä°talya’da iflas sürecinde çalışmada yer alan varsayımlar çerçevesinde, ÅŸirket kapanış maliyetleri incelendiÄŸinde harcamaların büyük bir kısmının, avukatlık ücreti (iktisadi varlığın %10’u civarında), iflas temsilci ücretlerinden (iktisadi varlığın %10’una kadar) kaynaklandığı görülmektedir. Maliyetler arasında, iktisadi varlığın %2 si civarında mahkeme ücretleri, bildirim ücretleri (ilan) tasfiye sürecine dahil olan muhasebeciler gibi kiÅŸilerin ücretleri de bulunmaktadır.


Gerek gönüllü gerekse zorunlu tasfiye prosedürleri Ä°talyan ÅŸirketin ticaret sicilinden kaydının silinmesi ile sonuçlanmaktadır

 

Ä°talyan Hükümeti tarafından 2005, 2007, 2009, 2012, 2015 ve 2016 yıllarında ÅŸirket tasfiyesi alanında reform sayılabilecek önemli deÄŸiÅŸikliklere gidilmiÅŸtir. Bu çalışmalar, tasfiye ve uygulama prosedürlerinin hızını ve etkinliÄŸini arttırmak amacıyla gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. 2006 ve 2012 yıllarında yapılan reformlar, daha çok borçlu odaklı iken son 2 yılda yapılan çalışmalar alacaklılara yöneliktir. Özellikle 2015 yılında yapılan reform ile, alacaklıların tasfiye sürecindeki etkinliÄŸi arttırılmıştır. Buna göre, yeniden yapılandırma sürecinde alacaklıların alternatif plan sunabilmeleri ve varlıkların satışlarına daha etkin katılımları mümkün kılınmıştır. 2016 yılında reform sayılabilecek bir baÅŸka deÄŸiÅŸiklik de, ÅŸirketlere verilen teminatlı borçlar için mahkeme dışı getirilen uygulamadır. “Martian Paktı” (Martian pact) olarak bilinen uygulama ile, alacaklı, rehnedilen mala el koyabilmektedir. Ancak alacağını geçen fazla tutarı, alacaklı mutlaka tazmin etmek zorundadır. Bu uygulama, uzun mahkeme prosedürlerinden kurtulmaya ve daha önceden yıllar alan tasfiye sürecinin aylara inmesine (6-8 ay) imkan vermiÅŸtir.


Tüm bu reform çalışmalarına karşılık Ä°talya’da ÅŸirket tasfiye süreci son derece karışıktır. Bu karmaşıklık, tasfiyeye girmek zorunda bulunan borçlu ÅŸirketlerin yeniden yapılandırılma giriÅŸimleri neticesinde tasfiye erteleme taktiklerine dönüÅŸebilmektedir Dolayısıyla, tasfiye sürecinin basitleÅŸtirilmesi yönünde çalışmaların sürdürülmesi
gerekmektedir.

​

*Kaynak: T.C. ROMA BÜYÜKELÇÄ°LİĞİ Ticaret MüÅŸavirliÄŸi

​

https://www.ekonomi.gov.tr/portal/content/conn/UCM/uuid/dDocName:EK-235631;jsessionid=3vKKYt4NVSMAnefQh4y-6eiNjbS55PpiRb0WBLhunKqr1KMaEUhP!779630617

​

​

bottom of page